2016. nyári adócsomag – 2017. évi szabályok (1.rész)

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

A szakmai portálon korábban már törvény-javaslatként (T/10537) is boncolgatott adócsomagot nyár elején fogadta el az országgyűlés. A 2016. évi LXVI. törvényként 2016. június 15-én kihirdetett (MK87) jogszabály viszont az adószakértőknek, adótanácsadóknak is meglepetést okozott. Nem azért, mert az álmosító, nyári uborkaszezonban még az efféle izgalmak is üdítőleg hatnak a kedélyekre, hanem azért mert a béren kívüli juttatások rendszerét az utolsó pillanatban erőteljesen átalakították.

Persze nem ez az egyetlen változás, amivel jövőre - illetve egyes szabályokkal már az idén is - szembe kell néznünk. Lesz adócsökkentés, de emellett adóemelés és szigorítás is, jócskán. Vegyük sorra ezeket, most még csak a teljesség igénye nélkül „mazsolázva”, adónemenként.

 

SZJA

A személyi jövedelemadózásban kevés dolog változott, de az nagyon. A béren kívüli juttatásokban a készpénz kap főszerepet – lényegében egy, a „klasszikus” bérhez képest kedvezőbb közterhekkel adható, korlátozott összegű kifizetésről van szó-, a SZÉP kártya pedig reneszánszát éli jövőre (is).

A cafeteria rendszerben megszokott utalványok is maradhatnak, de magasabb - az eddigi 34,51 százalék helyett 49,98 százalékos - adóteher  mellett adhatók ezentúl. Cserébe viszont bővül az ingyenes juttatások köre: a munkáltató a lakbért, az utazást és az orvosi vizsgálatokat is támogathatja 2017-től.

Az érintettek által csak „kilométerpénzként” emlegetett juttatás, a munkába járás évek óta „érintetlen”, kilométerenként 9 forintos összegét végre megemelte a jogalkotó 15 forintra.

Persze nem ebből a kilométerenkénti 6 forint többletből fognak majd meggazdagodni az érintettek, mivel drágulhat - méghozzá eléggé hektikus módon – a tankolás is. 2016. szeptember 1-től a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét a kőolaj világpiaci árához kötik. Ha ez csökken, a benzinkútnál akkor sem lesz „soványabb” a számla! A gyakorlatban arról van szó, hogy ha 50 dollár alá csökken a kőolaj hordónkénti világpiaci ára, akkor a gázolaj adómértéke 10, a benziné és a petróleumé 5 forinttal nő literenként.

A kétgyermekesek kedvezménye a már eddig is ismert rend szerint, jövőre is emelkedik (kétezer forinttal gyermekenként), de az őstermelőknek új feltétel-rendszerrel kell megbarátkozniuk.

 

ÁFA

Az Áfa-törvény sem maradt változatlan: a friss tej, a tojás és a csirke áfája 5 százalékra csökken, az éttermi szolgáltatások és az internet-előfizetés áfája pedig 18 százalék lesz a 27 helyett.

A rántotta- és internet-kedvelő polgárok így örülhetnek a törvénymódosításnak, viszont annál keményebb napok köszöntenek az áfa-csalókra! A jogalkotó szándéka az volt, hogy határozottan megnehezítse az adócsalók dolgát. Ha az alábbi intézkedések ebbéli végeredményére nem is vennénk mérget, az biztos, hogy a könyvelők munkája igencsak megszaporodik, ugyanis:

  • 2017. január 1-jétől a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán már 100 ezer forintos áthárított adóösszegtől – ez nettó 370 ezer forintot jelent - szerepeltetni kell a vevő adószámát. Ez az áfa - összeghatár eddig 1 millió volt. (Arról, hogy mi ebben az adócsaló-fenyegető „trükk”, később még lesz szó.)
  • Az online pénztárgép és az ekáer után jön az online számlázás!  Ezzel az adóhatóság a számlák adatait valós időben követheti, amitől az ellenőrzések célzottságának és hatékonyságának növekedését várják.

Ezen túl az automata berendezéseket (is) bekötik a NAV-hoz, valamint módosul az ekáer is. Ez utóbbitól azt remélik, hogy kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautók.

A Norvégiában „utazó” (adott esetben szó szerint) vállalkozók számára jó hír, hogy ezzel az országgal is lesz most már viszonosság áfa visszatérítésekre vonatkozóan. Norvég adóalanyok igénylései tekintetében a visszatérítést legkorábban a 2014-ben teljesített ügyletek tekintetében lehet igényelni kivételesen 2016. szeptember 30-ig.

TAO

A Tao.-törvény sem panaszkodhat, az „ő” szabályait is sikerült megbolygatnia a jogalkotónak. A változások érintik a fejlesztési adókedvezményt, de új adóalap-csökkentő tételt is találunk a törvényben: az Szja-tv. szerinti mobilitási célú lakhatási támogatás és a munkásszállás kialakítására, fenntartására, üzemeltetésére tekintettel az adóévben elszámolt költség, ráfordítás, de legfeljebb az adózás előtti nyereség összege levonható az adóalapból. Továbbá a műemlék karbantartásának költsége a jövőben adóalap-csökkentő tételként érvényesíthető, ezzel a költség kétszeresen elszámolható (egyszer költségként és egyszer adóalap csökkentő tételként), de legfeljebb az adózás előtti eredmény 50 százalékáig.

A vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek számít majd a munkahelyi bölcsőde üzemeltetésével kapcsolatban felmerült adóévi költség, ráfordítás.

Örökzöld témái a szakirodalomnak a kapcsolt vállalkozások és a behajthatatlan követelések kérdései, e problémákat most sikerült eggyé gyúrnia a jogalkotónak.

KISADÓK

Némi kiigazításon a kata és a kiva, sőt az eva is átesett. Így például a kisadózó vállalkozás bevételének nem lesz része a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás. Továbbá puhultak a kisvállalati adó (a kiva) választásának feltételei is. Ráadásul a vállalkozásban felhalmozódott pénzeszközök adóztatása helyett az adókötelezettség meghatározása az osztalékra és a tőkeműveletek eredménye lapján történik majd. Mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást azoknak a társaságoknak, melyeknek a bértömege nagyobb a nyereségénél. Azoknak a cégeknek is érdemes fontolóra venniük ezt, amelyek növekedésre fordítják vissza a nyereségüket. (Erről később még lesz szó.)

A korábban nevesített tételeken felül csökkenti az egyszerűsített vállalkozói adó alapját a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás összege is.

 

NETA

A népegészségügyi termékadó (NETA) összegéből levonható egészségmegőrző programok költségeivel kapcsolatban lényeges, hogy nemcsak az ingyenes, hanem a legfeljebb 500 forint térítés ellenében igénybe vehető egészségmegőrző programok költségei is levonhatóvá válnak a Neta összegéből (legfeljebb a Neta 10%-ának erejéig).

Egyes alkoholos frissítőknek minősülő Neta köteles termékek fogalmát pontosította a törvény annak érdekében, hogy az összetétel megváltoztatásával ezek a termékek ne kerülhessenek ki a Neta köteles termékek köréből. Továbbra sem kell Neta-t fizetni a gyümölcspárlatok után.

 

A cikk holnap folytatódik a reklámadóval, helyi adókkal, tb-változásokkal stb.…>>