SZJA bevallási határidők

Közeledik a határideje a  magánszemélyek nyilatkozattételének a munkáltatói  adómegállapítás elkészítéséhez.
Ennek okán érdemes áttekinteni a határidőket, teendőket a 2012. évre vonatkozó szja bevallással kapcsolatban.
Fontos határidők:
2013. január 31.  a 12M29  munkáltatói  adómegállapítás elkészítéséhez  a  magánszemélyek
nyilatkozatának megtétele a munkáltató felé;
2013. február 15.  a  1253NY nyilatkozat beküldése, melyben a  magánszemély bejelenti, hogy adókötelezettsége teljesítésére az adóhatóság közreműködésével az egyszerűsített bevallás lehetőségét választja. A határidő  jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye;
2013. február 25. a 1253 bevallás beküldésének határideje az egyéni vállalkozók, az általános  forgalmi adó fizetésére kötelezett őstermelők, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, az eva hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozó k esetében;
2013. május 21.  a 1253 bevallás beküldésének határideje magánszemélyek esetében;
2013. május 21.  a 1253 ADÓNYILATKOZAT nyomtatvány beküldésének határideje.
Az adónyilatkozattal történ bevallási kötelezettség teljesítése
A  személyi  jövedelemadó  bevallási  kötelezettséget  a  1253 ADÓNYILATKOZAT nyomtatvány  beküldésével  is  teljesíthetik, amennyiben az adózó megfelel a törvényben foglalt előírásoknak.

Munkáltató által történő elszámolás

Amennyiben a munkáltató vállalja a munkáltatói adómegállapítást, akkor a 2013. január  31-ig  írásban tett nyilatkozat alapján az szja adókötelezettséget a munkáltató állapítja meg.
Adóhatóság közreműködésével készítendő  egyszerűsített bevallás kérése
Amennyiben  valaki az  adóhatóság  közreműködésével  az  egyszerűsített  bevallás  lehetőségét választhatja és választja, úgy ki kell töltenie a 1253NY jel  nyilatkozatot és azt papír alapon aláírva, vagy elektronikus út n 2013.február  15-ig  kell  eljuttatnia  az  adóhivatalhoz.  A nyilatkozat  bármelyik  NAV ügyfélszolgálati  irodában  beszerezhető   vagy  a www.nav.gov.hu honlapról is letölthető.