Anyasági támogatás és annak igénylése

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Gyermek születéséhez kapcsolódó családtámogatási ellátás az anyasági támogatás. Idén, azaz 2018. január 1-jétől az anyasági támogatásra jogosultságot kiterjesztették - adott feltételek fennállásakor - a külföldön született gyermekekre is. Mindezek alapján az alábbi cikkben az anyasági támogatásról adunk tájékoztatást.
Anyasági támogatásra jogosult többek között minden Magyarországon élő magyar állampolgárság, aki gyermeket vállalt. Így ennek keretében anyasági támogatásra jogosult a szülést követően az a nő, aki várandóssága alatt legalább 4 alkalommal – koraszülés esetén legalább egyszer – várandósgondozáson vett részt. A várandósgondozást végző szülész-nőgyógyász szakorvos, szülésznő vagy védőnő igazolásának másolatát – amely igazolja, hogy a szülő nő a várandósgondozási könyvben rögzítettek tanúsága szerint a szükséges alkalommal részt vett a várandósgondozáson – szükséges csatolni az anyasági támogatás iránti kérelemhez. Ha azonban az anya igazolja, hogy a terhesség időtartama alatt legalább 5 hónap időtartamig egybefüggően külföldön tartózkodott, akkor a terhes gondozáson való részvételt nem kell a kérelméhez csatolnia.
Megjegyzés: Az anyasági támogatás a szülő nőt akkor is megilleti, ha a gyermeke halva született. Ha az anyasági támogatásra jogosult nő még a támogatás felvételét megelőzően meghal, úgy az anyasági támogatást az anyával egy háztartásban élt apának kell kifizetni, az apa hiányában annak a személynek, aki a gyermek gondozását ellátja.
Anyasági támogatásra jogosult továbbá az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő 6 hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték; illetve a gyám, ha a gyermek a születését követően 6 hónapon belül - végleges határozat alapján - a gondozásába kerül. Ez esetben az anyasági támogatás iránti kérelemhez csatolni kell az azt igazoló iratot, hogy a gyermek örökbefogadását véglegessé vált határozatban engedélyezték illetve, hogy a gyermek számára véglegessé vált határozatban gyámot rendeltek ki.
Az anyasági támogatás jár továbbá nem Magyarország területén élő,
• külföldön született, a hazai anyakönyvezés végzésére kijelölt anyakönyvi szerv által anyakönyvezett, magyar állampolgárságú gyermek vér szerinti anyjának, örökbefogadó szülőjének vagy gyámjának, vagy
• külföldön született, a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény alapján kiadott „Magyar igazolvánnyal” rendelkező gyermek vér szerinti anyjára, örökbefogadó szülőjének vagy gyámjának, feltéve, hogy a gyermek lakóhelye szerinti szomszédos állam joga szerint a magyar állampolgárság felvétele a szomszédos állam szerinti állampolgárságtól való megfosztással jár, vagy
• tartós külszolgálatot vagy tartós külföldi szolgálatot teljesítő magyar állampolgárnak, illetve vele életvitelszerűen együtt élő házastársnak, élettársnak.
Nem jár anyasági támogatás, ha
• a szülők a gyermek születését megelőzően úgy nyilatkoztak, hogy hozzájárulnak a gyermekük örökbefogadásához; vagy
• a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.

A fentiek ellenére azonban folyósítható az anyasági támogatás - a szülést követő 6 hónapon belül benyújtott igény esetén -, ha a jogosultak a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot visszavonták; illetve a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik, és a továbbiakban az anya gondoskodik a gyermek neveléséről.

Az anyasági támogatás mértéke és igénylése
Az anyasági támogatás mértéke - gyermekenként - 64 125 forint, míg ikergyermek esetén 85 500 forint.
Magyarországon élők, az anyasági támogatást a „Kérelem az anyasági támogatás megállapítására” nyomtatványon kell kérni a lakóhely szerinti családtámogatási ügyekben eljáró kormányhivatalnál, vagy ha a munkahelyen működik családtámogatási kifizetőhely, akkor a családtámogatási kifizetőhelynél. Külföldön született gyermekek esetén a kérelem benyújtható a külképviselet hivatásos konzuli tisztviselőjénél is.
A hatóság, a hiánytalanul benyújtott kérelmet a megérkezését követő naptól számított 8 napon belül elbírálja, a jogosultság megállapítása esetén a támogatást fizetési számlára vagy kifizetési utalványon kiutalja.
A kérelem az anyasági támogatás megállapítására nyomtatvány letölthető az alábbi oldalon:

https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/nyomtatv%C3%A1nyok/anyas%C3%A1gi-t%C3%A1mogat%C3%A1s/44-k%C3%A9relem-anyas%C3%A1gi-t%C3%A1mogat%C3%A1s-me


A kérelmezés során többek között az alábbiak szükségesek a fenti kérelmen túl:
• Személyazonosság igazolása pl: érvényes személyi igazolvány, személyazonosító igazolvány, érvényes kártya típusú gépjárművezetői engedély, érvényes útlevél.
• Külföldi állampolgár esetében érvényes bevándorlási, letelepedési engedély, magyarországi tartózkodásra jogosító egyéb irat, EU Kék kártya.
• A várandósgondozást végző szülész-nőgyógyász, szülésznő vagy védőnő által kiadott igazolás a várandósgondozáson való részvétel számáról. (Ha a terhesség időtartama alatt a külföldi tartózkodás időtartama egybefüggőn az 5 hónapot meghaladta, az igazolás mellőzhető, a külföldön tartózkodás tényét azonban igazolni szükséges.)
• Halvaszületett gyermek esetében a halvaszületést bizonyító okirat.
• Örökbefogadás esetén az örökbefogadást engedélyező gyámhatósági határozat.
• Gyám esetén a gyámkirendelő határozat.
• Anya halála esetén az anya halotti anyakönyvi kivonata.
• Ha a gyermek örökbefogadását visszavonták, a visszavonó nyilatkozat, illetve ha a gyermekvédelmi gondoskodást megszüntették, az erről szóló gyámhatósági határozat.