Hogyan válasszunk új szakmát?

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Akár a kényszer, akár a változás iránti belső igény miatt szeretnénk új szakmai terület felé nyitni, érdemes alaposan átgondolni, s milyen új szakmára szánjuk magunkat. Íme, néhány szempont a döntés előtt, amit ha mérlegelünk, nagyobb eséllyel lehetünk elégedettek az új állásunkban. Régiből majdnem újba Vannak esetek, amikor a meglévő szakmai tudás, az iparági tapasztalat, a kapcsolatrendszer nagyon jól használható az új szakmában is, így igazából – bár váltásra készülünk – van egy biztos pont az életünkben, s nem kell mindent a legalján kezdeni. Ilyen lehet például, ha egy ipari termékekkel foglalkozó marketinges úgy dönt, hogy kipróbálná magát az értékesítés területén is: ismeri már a termékeket, a konkurenciát, az iparágat, az eladandó termék előnyeit, az üzenetet, amit az ügyfélnek kell eljuttatni, csakhogy az eddigi biztos kis irodai munka helyett most terepre kell menni, s meggyőzni a potenciális vevőt. Nagy eséllyel jobban fog menni, mint ha valaki még sosem adott el ilyen terméket, s nem is ismeri a piac szereplőit. Érdemes ilyen szemmel is nézni a választott újat, hátha könnyebb lesz a kezdet!

Az újdonság varázsa Ha már nagyon unjuk a saját szakmánkat, meglehet, pont az fog motiválni minket, hogy valami teljesen újjal tudunk végre foglalkozni. Vannak iparágak, amelyek sajnos lassan eltűnnek, így a már nem piacképes szakmában való munkavégzés - a maga nehézségeivel, demotiváló környezetével, alacsony fizetésével - esetleg az elhelyezkedés nehézségei helyett olyat érdemes választani, ami elbűvöl minket a teljes újdonságával. Ahol minden nap újabb és újabb változatos élmények érnek minket, ahol még rá tudunk csodálkozni a szakma szépségeire, esetleg ahol teljesen más képességeinket tudjuk felfedezni, mint eddig. Merjünk néha nagyot álmodni, s kilépni a dobozból!

Időigény Azt is alaposan gondoljuk meg, hogy mennyi időbe telik, míg elsajátítjuk ennek az új szakmának a fortélyait olyan szinten, hogy megbízható, keresett munkaerő leszünk a piacon. Ha egy két éves képzéssel kezdődik az egész váltás, akkor a képzés alatt meg kell tudnunk élni valamiből, azaz valószínűleg dolgoznunk kell továbbra is - hacsak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy a párunk olyan jól keres, hogy megengedhetjük magunknak ezt az időszakot. Ha esetleg heti 1-2, főként esti alkalommal is megoldható a tanulás, sokkal könnyebb lesz összeegyeztetni a munkavégzéssel. Ha a képzés után pedig még az „inasévek” jönnek, ezt is kalkuláljuk bele!

Kereseti lehetőségek Nem elhanyagolható az sem, hogy mennyire lesz biztos az anyagi hátterünk ennek az új szakmának a kitanulásával. Persze nem csak ez a fontos szempont, személy szerint nagyon hiszek abban, hogy dolgozni csak úgy szabad, ha élvezzük, amit csinálunk, ha szeretjük a mindennapi feladatainkat, ha a szükséges rossz helyett önmegvalósításként tudunk tekinteni a választott szakmánkra, de ha mindennapi filléres gondjaink vannak, akkor sajnos igen nehéz az önmegvalósításunkat élvezni. Így mindenképpen alaposan informálódjunk a kereseti lehetőségekről is, s arról, hogy milyen egyéb képességek, készségek kellenek még a végzettség mellett (egyes szakmákban a nyelvtudás tipikusan megemeli a jövedelmi lehetőségeket, míg a nyelvtudás nélküli álláskeresők nagyon sokan vannak, így alacsony jövedelemre számíthatnak csak).

Jövőbeli kilátások Van-e hosszú távú potenciál a szakmában? 10-20 év múlva is kelleni fog ilyen szakember? Bár a futurisztikus előrejelzések gyakran írnak olyan hihetetlen szakmákról, mire még nem is gondoltunk 2-3 éve, vagy mostanában, mert még nem is léteznek, abban biztosak lehetünk, hogy bizonyos jelenlegi szakmák mindig kelleni fognak – legalábbis 10-20 éven belül biztosan. Tájékozódjunk arról is, hogy mi várható abban az iparágban, szakmában hosszú távon, amire kivetettük a képzeletbeli hálónkat.

Személyes képességeink Bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a személyes képességeinket, amik bizony valahol behatárolnak minket. Ha valaki egy extrém introvertált személyiség, nagyon nem szeret kezdeményezni, legszívesebben egyedül üldögél egy irodában, biztosan nem lesz az év direkt marketingese, aki hideghívásokkal bombázza sikeresen a vadidegen potenciális ügyfeleket. Aki szívesen mozog emberek között, keresi mások társaságát, lelkesen beszélget másokkal, s jó hallgatóközönség is, bizonyára nem lesz boldog egy irodába egyedül bezárva, kollégák nélkül, napi 8 órában kimutatásokat és Excel táblázatokat gyártva, ellenben ügyfélszolgálatosként vagy értékesítőként biztosan szívesebben kamatoztatja készségeit. Gondoljuk át, mi tett eddig boldoggá minket a munkánkban, melyik részét csináltuk szívesen és sikerrel, s mely képességeink kellettek ehhez. Ideális esetben az új szakmánkban is használnunk kéne ezeket – ha nem is mindet, de minél többet.

Kérdezzünk, tájékozódjunk a bennfentesektől Ki tudna pontosabb információkat adni, mint az, aki már „házon belül” van… azaz keressünk olyan embereket, akik már ebben az új szakmában dolgoznak, s kérdezzünk tőlük: hogy érzik magukat, hogy jutottak be, mennyi idő volt, mit szeretnek benne, mit nem szeretnek benne, ha újra kezdhetnék, vajon megint ezt választanák? A válaszaik segíteni fognak a végső döntésben!