Számla adatok online adatszolgáltatása 2018. július 1-jétől

Túl vagyunk egy újabb határidőn (egyéni vállalkozók, éves bevallásra kötelezett adózók adatszolgáltatása stb.), és előttünk ugyan a május 31-ei következő megmérettetés, de más határidőt is fontos szem előtt tartanunk!

Mint minden kolléga és vállalkozó előtt ismert, 2018. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról. 

Az adóhatóság 2018. június 30-ig lehetőséget biztosít arra, hogy a számlázó programok fejlesztői kipróbálhassák az általuk rendszer-rendszer kapcsolattal, elektronikus szabványüzenetben küldött számlaadatok fogadására szolgáló informatikai rendszert. A tesztelés megkezdéséhez regisztráció elvégzése szükséges.

Fontos megjegyezni, hogy a NAV Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltató Keretrendszeren keresztüli tesztelés lehetősége megszűnt, helyette részletes információt az onlineszamla-test.nav.gov.hu felületen találnak a gazdálkodó szervezetek és minden más érdeklődő.

A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet alá eső okiratok – adataira vonatkozó adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől a kiállítás után, rövid időn belül, elektronikusan teljesítendő. 

Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV-hoz. Az adatszolgáltatási kötelezettség főszabály szerint a belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított olyan számlákra terjed ki, amelyekben 100 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított áfa szerepel.

Kézi számlázás (pl. számlatömb, számlalap) esetén a számla adatait webes felületen kell rögzíteni. Az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni, ha a számlában áthárított áfa tartalom 100 ezer forint és 500 ezer forint közé esik.

Ez a határidő rövidül akkor, ha a számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz. Az 500 ezer forint vagy annál nagyobb összegű áfát tartalmazó számla adatait már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell a webes felületen.

Fontos szem előtt tartani, hogy az adatszolgáltatás teljesítése végett az adóalanyoknál a képviseletre jogosultnak be kell regisztrálnia az online számla rendszerbe. Az adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció teljesítéséhez a felületen az ügyfélkapus regisztrációt kell használni, majd ezt követően automatikusan visszairányítja a rendszer az Online Számla felületére, ahol befejezheti regisztrációját.

A regisztráció befejezése után a képviseletre jogosult személy létre tud majd hozni másodlagos felhasználókat, akik a felhasználói felületen, szükség esetén számlákat tudnak bejelenteni (pl. kézi tömb vagy technikai hiba esetén), illetve ők is jogosultak lesznek adat lekérésekre. 

Ezt azért fontos szem előtt tartani, mert a kézi számlázás során nyitva álló adatszolgáltatási határidő igen rövid. A gyakorlatban többször előfordul az az eset, hogy az adózó ilyen rövid idő alatt még a könyvelőjének át sem tudja adni az iratanyagot, ezért a klasszikus „külsős” könyvelőirodák, illetőleg könyvelők esetében fontos a határidőig ezt a feladatkört majd tisztázni, hogy pontosan ki lesz az a személy, aki az adatszolgáltatást teljesíteni fogja.

Szintén elsődleges felhasználóként lehet létrehozni ún. technikai felhasználót, amely segítségével majd a számlázó rendszerek az adatszolgáltatást el tudják végezni. 

Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi teszt üzem során csak az elsődleges és a technikai felhasználót lehet rögzíteni, másodlagos felhasználói jogosultság megadása még nem lehetséges.

Ahogy már fentebb említettem, az adatszolgáltatás kötelezően a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó áfa tartalommal rendelkező számlák esetén áll fenn, de a felhasználó dönthet úgy, hogy az értékhatár alatti számlákról is adatot szolgáltat. 

Tisztáznunk kell azt is, hogy ha egy értékhatár feletti áfa tartalommal rendelkező számla (amelynek adatszolgáltatása már korábban megtörtént) módosítása, érvénytelenítése történik akkor az új számláról (számlával egy tekintet alá eső okiratról) is teljesíteni kell a jelentési kötelezettséget függetlenül attól, hogy az milyen adatot tartalmaz. (Ha nincs tételsora a helyesbítő bizonylatnak, mert csak pl. névmódosítás történt, akkor is be kell küldeni a helyesbítő számlát is.)

A rendelet tervezet azonnali adatszolgáltatást ír elő, ezért már július 1. előtt célszerű lesz regisztrálni, illetve a technikai felhasználót létrehozni, hogy az életbe lépést követően gördülékenyen történjen az adatszolgáltatás. 

Az adatszolgáltatás során figyelnünk kell majd a helyesbítő számlák mellett az előleg számlákkal kapcsolatos jelentési kötelezettségre is. 

Mit jelent majd ez a gyakorlatban? A jelenlegi belföldi összesítő jelentéshez hasonlóan (áfa bevallás M lap) most is külön kell majd vizsgálni az előleg és a végszámla áfa tartalmát. 

Tehát előfordulhat, hogy adatot kell szolgáltatni az előleg számláról is (mert pl. 110 000 Ft áfa tartalommal rendelkező számla) és a végszámláról is, amely esetén a fizetendő összeghez tartozó áfa érték ugyan nem éri el az értékhatárt, mert az előleg számla áfa tartalma lecsökkenti azt. Például, ha a végszámla áfa értéke 150 000 Ft, de előleg számla áfa tartalma (fenti példa alapján) – 110 000 Ft (amelyről már korábban adatot szolgáltattunk), tehát a fizetendő összegre jutó áfa csak 40 000 Ft lenne, akkor is kötelező a végszámlára vonatkozó jelentési kötelezettséget teljesíteni, mert a valós áfa tartalom a 100 ezer forintot meghaladta.

Tekintettel arra, hogy 4 hónapunk van a felkészülésre, mindenkinek át kell gondolnia az ezzel kapcsolatos feladatait, tisztáznia a felmerült kérdéseit a számlázó programok fejlesztőivel, illetőleg saját könyvelőjével.

A NAV tájékoztatása szerint az onlineszamla-test.nav.gov.hu felületen található „kérdések és válaszok” menü tartalma folyamatosan frissülni fog!