Önkormányzatok, nonprofit szervezetek könyvelői figyelem: érdemes előkészíteni a pályázati anyagot!

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

LETÖLTHETŐ A SZÜKSÉGES DOKUMENTÁCIÓ 

A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére irányuló - a VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 kóddal ellátott – program keretei között induló pályázat célja a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése.

A két támogatási jogcímet felölelő pályázaton önkormányzatok, társulások, nonprofit szervezetek, és egyházi jogi személyek indulhatnak.

Támogatás kérhető

  • Helyi piacok, helyi alapanyagok, élelmiszerek, termékek felhasználását elősegítő, termékértékesítő helyek kialakítása, vásárterek infrastruktúra-fejlesztésére. E jogcímen legfeljebb 50 millió forint vissza nem térítendő támogatás kaphat a nyertes pályázó.
  • A közétkeztetés fejlesztésére legfeljebb 20 millió forint támogatást kérelmezhet egy-egy pályázó.

A teljes támogatási keret – azaz a fenti két jogcímen kiadható támogatások együttesen - 12,64 Mrd Ft, amelyből a „helyi piac” jogcímen 3,54 Mrd Ft osztható ki, míg a közétkeztetés fejlesztésére pedig 9,1 Mrd Ft áll rendelkezésre.

A vissza nem térítendő támogatás felhasználásával megvalósítható beruházások, fejlesztések:

  • a helyi termelői piac vagy vásártér fejlesztése esetében:

= fedett és fedetlen elárusítóhelyek felújítása, kialakítása,

= üzlethelyiségek felújítása, kialakítása,

= piaci, vásári szolgáltatásokhoz szükséges helyiségek (pl. hűtőkamra, raktár stb.) felújítása, kialakítása.

  • a közétkeztetés esetében közkonyhák fejleszthetőek, a következő lehetőségek keretei között:

= étkeztetéshez szükséges tálaló-, melegítő-, főzőkonyha fejlesztése, kialakítása,

= raktár, hűtőkamra felújítása, kialakítása,

= étkezőhelyiség férőhelyének bővítése,

= konyhai gépek, eszközök, bútorok és berendezési, felszerelési tárgyak, hűtő- és csomagolástechnika beszerzése.

Nagyon fontos, hogy e program jelen pillanatban még egyeztetés alatt áll. A tervek szerint áprilistól 28-tól lehet majd benyújtani a pályázatokat, amelyek elbírálására több lépcsőben kerül majd sor.

Mivel éppen csak elkezdődött az április, a pályázni szándékozóknak arra is lesz idejük, hogy – a pályázati felhívás alapos áttanulmányozása után – előkészítsék a benyújtandó dokumentációt, beszerezzék a szükséges mellékleteket.

 

A KÖNYVELŐK SOKAT TEHETNEK A PÁLYÁZAT SIKERÉRÉT 

Az internetről szabadon letölthető pályázati felhívásban megtalálható a benyújtott kérelmek előzetes tartalmi bírálatának szempontjai – ez egy, a pályázatoknál már megszokott pontozásos rendszeren alapul-, az ún. „Segédletek” közül pedig a „Fenntartási és üzemeltetési terv” kitöltési útmutatója (a szóban forgó terv akár 75 pontot is érhet az egyébként 100 pontos értékelési rendszerben).

Érdemes ezeket a dokumentumokat előre tanulmányozni és összeállítani, hogy felkészülten állhasson a pályázó április végén a start vonalhoz.

Nézzünk bele a „Fenntartási és üzemeltetési terv” kitöltési útmutatójába, vegyük sorra, mit tehet a pályázó könyvelője – és vele együttműködve műszaki szakemberei - a kérelem benyújtásának profi előkészítéséért!

Figyelem! Az említett útmutató a „Segédletek” címszó alatt a 2. számú melléklet – amiből kettőt talál az érdeklődő. Ez nem elírás, hanem arról van szó, hogy a fentebb tárgyalt pályázati célterületekhez külön-külön tartozik egy-egy 2. számú melléklet.

A „helyi piac” célterület esetében – például - a szóban forgó dokumentumban meg kell adni a pályázattal – az abból megvalósuló fejlesztéssel – érintett település lakosainak számát. Lényeges, hogy ezt a KSH 2015. évi vonatkozó adatai (Helységnévtár) alapján kell feltűntetni. Az adatok megtalálhatóak a Hivatal honlapján: http://www.ksh.hu/apps/hntr.main?p_lang=HU

Továbbá annak is utána kell néznie a pályázónak, hogy a fejlesztéssel érintett településen és annak 20 kilométeres körzetében a támogatási kérelem benyújtásakor működik-e helyi termelői piac és/vagy vásártér!

A pályázattal érintett településen működő helyi termelői piacra és/vagy vásártérre vonatkozóan be kell szerezni – és a kérelemhez csatolni – a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III. 13.) Korm. rendelet 2. § (1) pontjában meghatározott dokumentumokat, így a területhasználati hozzájárulást.

Lényeges, hogy az idézett jogszabályi hely alapján, a területnek, a vásár, illetve piac jellegétől, az ott értékesített termékkörtől, illetve a folytatott tevékenységtől függően, további hatósági engedélyek, úgymint építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszer-higiéniai, állat-egészségügyi, növény-egészségügyi, stb. engedélyekre is szükség lehet.

A tervben fel kell tűntetni a fejlesztéssel érintett helyi termelői piac/vásártér támogatási kérelem benyújtásakor érvényes nyitvatartási idejét is. Fontos, hogy az ezt alátámasztó iratot is mellékelni kell a pályázathoz!

Ugyancsak közölni kell az adott piac, vásártér – a kérelem benyújtásakor érvényes- alapterületét, és kijelölt árusítóhelyeinek számát.

Nagyon fontos, hogy abban az esetben, ha a területfoglalási, üzemeltetési engedély nem tartalmazza ezeket az adatokat, akkor csatolni kell azokat az egyéb iratokat, amelyek a közölt adatokat alátámasztják.

A „Fenntartási és üzemeltetési tervben” be kell mutatni, mi indokolja a támogatásból finanszírozandó fejlesztést, milyen igények, szükségletek merültek fel, melyek alapján ez fontos a település számára.

Így például méltányolható indoka lehet a tervezett fejlesztésnek, ha a meglévő helyi termelői piac/vásártér funkcióinak bővítése vált szükségessé – mondjuk azért, mert megnőtt a vásárlók és/vagy az ott értékesítő kistermelők, árusok, száma. Esetleg a településen és annak 20 kilométeres körzetében jelenleg nem működik helyi termelői piac/vásártér.

Megalapozzák a kérelmet jelenleg tapasztalható, de a fejlesztéssel mérsékelhető, akár kizárható élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi kockázatok is. Ugyancsak jó oka van a településnek a helyi piaca fejlesztésére – a helyi termelők és a fogyasztók érdekeinek védelmében -, ha a fejlesztéssel a közeli (a helyi piac 40 kilométeres körzetében) piacok, vásárterek biztosította körülményekhez képest esélyegyenlőséget kíván teremteni a helyiek számára, vagy éppen a tisztességtelen kereskedelmi magatartás, egyéb fogyasztóvédelmi kockázatok ellen kíván ezen keresztül is fellépni.

A terv e pontjához gazdasági számításokat is indokolt végezni, mivel a tervezett fejlesztés kapcsán tervezhető kockázatokat is be kell mutatnia, és ismertetnie a pályázónak az ezek csökkentése, megelőzése, vagy megszüntetése érdekében tett intézkedéseit is.

E körben lényeges a pénzügyi és finanszírozási kockázatok (mondjuk a pályázati támogatás mellett a finanszírozásba önrészként bevont hitelek költségei és fedezetük), az esetleges alvállalkozókkal, külső kivitelezőkkel kapcsolatos kockázatok) feltérképezése és lehetséges pontos számszerűsítése.

A pályázat előkészítésében energetikai szakembernek is részt kell vennie, ha a pályázó megújuló energiaforrás kialakítását tervezi a fejlesztés megvalósítása során. Ugyanis ekkor a tervben arra is ki kell térnie, hogy az milyen mértékben (részben/egészben) fogja kielégíteni a fejlesztéssel érintett helyi termelői piac/vásártér erőforrás-szükségleteket.

A tárgyalt tervben arról is számot kell adnia a pályázónak, hogy – kérelme pozitív elbírálása esetén - a fejlesztéssel érintett helyi termelői piac/vásártér hosszútávon történő működtetésére, fenntartására hogyan kívánja biztosítani a szükséges pénzügyi forrásokat!

Itt tehát szükség van egy megalapozott és átlátható, hosszú távú – öt évet átfogó - pénzügyi tervre. Ennek része annak bemutatása is, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor működő helyi termelői piac/vásártér üzemeltetéséhez képest, a fejlesztést követően a működtetéséhez szükséges pénzügyi források milyen mértékben változnak.

Sokat nyom a latban a pályázó innovatív műszaki, technológiai, vagy marketing megoldásainak szakszerű ismertetése is. Itt ki kell térni arra, hogy az e területen tervezett elemek miben jelentenek innovációt és mi indokolja az alkalmazásukat. Olyan technológiai megoldásokról, innovatív marketing eszközökről van szó, amelyeket korábban a fejlesztendő helyi piacon, vásártéren nem alkalmaztak. Ilyen lehet például áramsziget(ek)), vagy mobil élelmiszer elárusító (food truck) helyek kialakítása, a helyi termelői piac/vásártér népszerűsítését célzó, újszerű marketing eszköz.

Nagyon fontos, hogy a terv ezen része nem (csak) fantázia kérdése, ugyanis az e pontban bemutatott innovatív elemek alkalmazását, a projekt műszaki-szakmai tartalmának is alá kell támasztania.

Azok a pályázók, amelyek a helyi közétkeztetést szeretnék fejleszteni, a fentiekhez hasonló – és a támogatási cél fentiekhez mért sajátosságainak megfelelően értelmezett- adatokra alapozva készíthetik elő a pályázati dokumentáció tárgyalt elemeit.