Friss szakmai hírek

 • Most tanuljon adótanácsadónak! (2015-01-29) »
 • Mit ellenőrizhet a munkaügyi ellenőr? (2015-01-28) »
 • Változások az egészségügyet érintő szabályokban (2015-01-28) »

 • « vissza
  2013. szeptember 3.

  Csökkent a jegybanki alapkamat

   A Monetáris Tanács 2013. augusztus 27-i ülésén hozott döntés szerint a jegybanki alapkamat mértékét 4,00 %-ról 20 bázisponttal csökkentette, és 2013. augusztus 28-i hatállyal 3,80 % mértékben határozta meg.

  A jegybanki alapkamat változása hatással van a pótlékszámításokra is
  :
  A késedelmi pótlék számítás általános alapelvei kimondják, hogy a  késedelmi pótlék számítása napi pótlékolással történik.
  A napi pótlék mértéke a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. Mivel a jegybanki alapkamat az év folyamán többször is változik, ennek megfelelően a késedelmi pótlék mértéke is követi azt. A napi pótlék mértékét az egységes számítási elvek következtében az adóhatóság három tizedes jegy pontossággal, kerekítés nélkül, további tizedeseket elhagyva állapítja meg.
  Miután az önellenőrzési pótlékot a késedelmi pótlék 50%-ának, ugyanazon bevallás ismételt önellenőrzése esetén 75%-ának megfelelő mértékben kell felszámítani, a jegybanki alapkamat változás ezt a pótlékszámítást is érinti.
  (Amennyiben az önellenőrzés pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményez, mivel az adót az eredeti esedékesség időpontjáig vagy a korábbi önellenőrzés során hiánytalanul rendezték, akkor az önellenőrzési pótlék összege magánszemély esetében legfeljebb 1000 forint, más adózók esetében legfeljebb 5000 forint.)