Kata-s cég számlázhat-e külföldre

Kérdés: 

Tisztelt Hölgyem/Uram, a következő kéréssel szeretnék Önökhöz fordulni: Kata-s egyéni vállalkozás (áfa alanyi mentes) alapításán gondolkozom, ehhez szeretnék információt gyűjteni. Egy kérdés nem világos számomra. Ha egy külföldi cégnek nyújtok szolgáltatást (külföldön), miben tér el a számlaadás formája az itthoni ügyfél esetében megszokottnál (pl áfa feltüntetése), milyen bejelentési és adófizetési kötelezettségeim vannak a szolgáltatást teljesítését követően és milyen határidőn belül? Válaszukat előre is nagyon köszönöm. 

Válasz: 

Tisztelt Kérdező, 

Az áfa-köteles tevékenységet végzők évi hatmillió forintos forgalomig alanyi adómentességet választhatnak, de nem minden bevétel tartozik bele ebbe az értékhatárba. Az alanyi adómentesség egyik következménye az, hogy nincs levonható áfa.

Közösségi szolgáltatásnyújtás árbevétele, - vagyis az általunk végzett szolgáltatás értékesítése a Közösség területére – nem számít bele az alanyi adómentesség 6 milliós éves értékhatárába. Ezt az általános forgalmi adóról szóló törvény 2.§-a alapozza meg, ha az ügylet teljesítési helye nem belföld.

A törvény 193.§ (1) bekezdésének d) pontja értelmében az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében, a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása esetében. Tehát ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá az áfa szempontjából, mint az általános szabályok szerint adózókra. Ebből következik az is, hogy az ezen tevékenységéhez tartozó költségek általános forgalmi adója levonható, ha az előírt egyéb feltételek fennállnak.

Az általános szabály szerint, az alanyi adómentes adózó belföldi tevékenysége után áfabevallás benyújtására nem kötelezett. Abban az esetben azonban, ha a Közösségen belül az áfatörvény területi hatályán kívül eső szolgáltatást értékesít, akkor áfa-bevallást kell benyújtania.

Szintúgy általános szabály, hogy adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

Az összesítő nyilatkozat beküldéséről se feledkezzünk meg!

Kötelező közösségi adószámot kérnie az általános forgalmi adófizetésre kötelezett adóalanynak, ha más tagállambeli adóalanynak szolgáltatást nyújt, illetve ha más tagállambeli adóalanytól szolgáltatást vesz igénybe. Közösségi adószámot kell kérnie ilyen esetben az alanyi adómentességet választó adóalanynak is  -az első külföldre történő szolgáltatásnyújtást megelőzően. Az adózónak a közösségi adószámot a közösségi kereskedelemmel összefüggő minden iratán fel kell tüntetnie.

A számlára vonatkozó kötelezettségekre, vagyis a számlázás szabályaira – néhány kivétellel - annak a tagállamnak a szabályait kell alkalmazni, ahol azt a szolgáltatásnyújtást, amelyre a számla vonatkozik, teljesíti.