TB változások augusztustól

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓKEDVEZMÉNY

Az egyik módosítás a szociális hozzájárulási adókedvezmények közül a Karrier Híd Program kedvezményt érinti. Korábban a Karrier Híd Program kedvezmény igénybevételéhez szükséges kérelmet 2012. október 31-ig lehetett benyújtani, és a kedvezmény alapjául szolgáló hatósági bizonyítvány a kiállításának hónapját követő tizenkettedik hónap utolsó napjáig volt érvényes. A Karrier Híd Program kedvezmény igénybevételére ismét lehetőség nyílt a törvénymódosítás alapján. A kedvezmény igénybevételének a feltétele, hogy a munkaviszonyban alkalmazott személy igényelje, és a foglalkoztatójának átadja a Karrier Híd hatósági bizonyítványt, amelyet az állami foglalkoztatási szerv - a törvénymódosítás alapján - 2017. augusztus 31-éig benyújtott kérelem alapján ad ki. Ezt a hatósági bizonyítványt ugyanazon ügyfél kérelmére egy alkalommal állítja ki az állami foglalkoztatási szerv, és annak egyetlen eredeti példányát adja át az ügyfél részére. Az állami foglalkoztatási szerv a hatósági bizonyítványon feltünteti a kedvezmény érvényességi idejének kezdő és utolsó napját. A hatósági bizonyítvány a kiállításának napjától a kiállításának hónapját követő 12-dik hónap utolsó napjáig érvényes. 

A Karrier Híd Program kedvezményét az a kifizető veheti igénybe, aki munkaviszonyban olyan személyt alkalmaz, aki a felmentését (felmondását) közvetlenül megelőzően a „közszférában” dolgozott pl.: közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, a Magyar Honvédséggel-, a rendvédelmi szervekkel hivatásos jogviszonyban dolgozott vagy költségvetési szervnél munkaviszonyban volt foglalkoztatva.

A Karrier Híd Program keretében a fenti munkavállaló bruttó munkabére után csökkenthető a szociális hozzájárulási adó, amely legfeljebb a minimálbér kétszeresének (azaz 222 000 forintnak) a 13,5 százaléka lehet, azaz maximum 29 970 forint lehet. 

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA SZÓLÓ MEGÁLLAPODÁS

A másik, 2016. augusztus 1-jétől hatályba lépő módosítás a Tbj. egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó megállapodását érinti. Az egészségügyi szolgáltatásra szóló megállapodást azok a személyek köthetik meg, akik a Tbj. szerint nem biztosítottak, és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosultak. A megállapodás alapján fizetendő járulék havi összege:

  • nagykorú állampolgár esetén a minimálbér (azaz 111 000 forint) 50 százaléka,
  • 18 évesnél fiatalabb gyermek valamint Magyarországon nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató külföldi tanuló esetén a minimálbér 30 százaléka.

Augusztus előtt a megállapodás első 6 hónapjában az érintett személy csak sürgősségi ellátásokra volt jogosult, kivéve, ha a megállapodás megkötésével egyidejűleg az előírt járulék befizetése 6 hónapra megtörténik. 2016. augusztus 1-jétől a fenti 6 hónap 24 hónapra emelkedett, így a megállapodás alapján már az első 24 hónapra csak sürgősségi ellátás jár. Ha a megállapodást kötő egy összegben befizeti a járulékot 24 hónapra – amely egy felnőtt esetében 1 332 000 forint – akkor a megállapodás megkötését követő hónap első napjától jogosult lesz egészségügyi szolgáltatásra.

Az egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó megállapodás kapcsán meg kell jegyezni, hogy 2016 júliusában bevezetésre került a jogviszony-ellenőrzésben egy új lámpa, a sárga lámpa, amely azt jelzi a szolgáltatónak, hogy az ellátás egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó megállapodás alapján jár az igénybe vevő személynek. A sárga lámpa tartalmáról részletesen a következő cikkben olvashatnak.