Alanyi adómentesség

Kérdés:

Tisztelt Szakértő! Intézményünk egyházi jogi személy, pedagógiai-szakmai szolgáltatást folytat, mint ilyen köznevelési intézmény (2011. évi CXC. törvény Nkt. 7.§), közszolgáltató, a fenntartó által biztosított működési támogatáson kívül származó bevételeinket (minimális) mind az alaptevékenységeink (pedagógia-szakmai szolgáltatás területei) fenntartására, javítására fordítjuk. Megalakulásunkkor alanyi adómentességet választottunk, amivel 2015. novemberéig nem volt problémám. Alapító-fenntartó egyházunk egy pályázat keretében workshop-ok megtartását rendelte meg tőlünk több, mint nettó 6M Ft értékben. Ezzel sajnos megszűnt az alanyi adómentességi jogosultságunk, mert úgy tudom, hogy ez a tevékenység nem nevezhető se oktatási, se továbbképzési tevékenységnek, ezért én ezt vállalkozási tevékenység bevételének tekintettem és áfa-bevallást készítettem már novemberre (is), valamint az adószám változtatási kérelmet benyújtottam a NAV felé. Hogy helyes legyen a könyvelésem és az adóbevallásaim, megpróbáltam – kiindulva a lelkiismereti tv.-ből - az ÁFA törvény vonatkozó paragrafusait végig olvasni (85.§, 188-191.§), de úgy érzem, hogy további megerősítésre van szükségem. Intézményünk - profiljából kiindulva - nem törekszik rendszeresen nyereség szerzésre, ezért úgy vélem (a közhasznú tevékenységre hivatkozva), hogy annak ellenére, hogy áfa kötelezettek lettünk, továbbra sem kell visszaigényelhető (bejövő számlák után), illetve befizetendő adót könyvelnem (felszámított adó nélkül állíthatom ki az esetleges számláimat). Ami nálunk számla kiállításra adhatna okot az egy-egy pedagógiai kiadvány, illetve logózott pólók értékesítésének bevétele. Áfa bevallást természetesen készítek. Válaszát köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező, 

A tárgyi mentes tevékenységre (Áfa tv.  85.§ ) a továbbiakban sem kell áfát felszámítani, teljes egészében áfa mentesek. Ugyanakkor, nem vonható le az előzetesen felszámított adó, ha az adóalany a terméket vagy a szolgáltatást közvetlenül adómentes szolgáltatásnyújtáshoz használja.

Mivel a köznevelési Intézmény bejelentkezése következtében adóalannyá vált, ezért  az adóalanyiságot eredményező tevékenységekre, mint a felsorolt pedagógiai kiadvány, pólók értékesítése kapcsán adófizetési kötelezettsége keletkezik, amivel szemben a beszerzések áfa tartalma visszaigényelhető.