Rehabilitációs hozzájárulás bevallása

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Kérdés:

A rehabilitációs hj-t hogyan kell február 25-ig bevallani helyesen, ha az I-III negyedévben NY-es nyilatkozatot adott az e.v., és éves kötelezettsége sincs. A 1501-esesen ugyanis 2-es elszámolás kóddal nulla egyenleget nem fogad el. NY-est kell kiállitani az éves időtartamra, vagyis 2015.01.01-2015.12.31?

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező, 

A munkaadó a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulás fizetésére akkor köteles, ha az

  • általa foglalkoztatottak létszáma a 25 főt meghaladja, és az
  • általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát.

A kötelezettség szempontjából munkaadónak minősül az a magánszemély és annak jogi személyiséggel nem rendelkező társasága, aki munkavállalót foglalkoztat, vagy foglalkoztatni kíván. 

Nem áll fenn tehát a munkáltató fizetési kötelezettsége, ha a foglalkoztatotti létszám nem éri el a 25 főt, illetve, ha a munkáltató a foglalkoztatotti létszám megfelelő arányában foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót.

Ebben az esetben nem kell rehabilitációs hozzájárulásra előleg bevallást benyújtani, elég a 1501-es bevallást 2015. február 25-ig beadni

Ha pedig NY-es bevallást adunk be akkor a 2015. adóévre vonatkozó (2016. február 25-én esedékes) 1501-es számú bevallás helyett az „NY” jelű Nyilatkozatot ugyancsak 2016. február 25-éig lehet beküldeni.