Jegyzett tőke emelése

Kérdés: 

2016.évben szeretné egy kft a jegyzett tőkét emelni 3.000 e ft-ra az előző évek eredménytartalékéból, mely 6.389 e ft, saját tőke 13.974 e ft, 2015.évi mérleg szerinti, eredmény 7.085 e ft. Kérdés: a cégbírósági határozat után csak egyszerűen átkönyveljük az eredménytartalékból a 2.500 e ft-ot a jegyzett tőkére? T413-K411 2500 e ft. Kell-e valamilyen korlátra figyelni és mi még a teendő a könyvelés után?

Válasz: 

Tisztelt Kérdező,

Az ilyen típusú tőkeemelésre csak akkor, és olyan mértékben kerülhet sor, amennyiben az a számviteli törvény 40. paragrafusának (1) bekezdésében foglaltaknak megfelel.

„40. § (1) A jegyzett tőkének a jegyzett tőkén felüli saját tőke terhére történő emelésére akkor és oly mértékben kerülhet sor, ha

a) a legutolsó beszámolóval lezárt üzleti év mérlegében, vagy

b) a 21. § szerinti közbenső mérlegben (illetve egyéb, az alapul szolgáló beszámoló mérlegében)

kimutatott tőketartalék, valamint az – osztalékként, részesedésként, kamatozó részvény kamataként, illetve osztalékelőlegként figyelembe nem vett – adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék arra fedezetet nyújt, és a tőkeemelést követően a jegyzett tőke összege nem haladja meg a lekötött tartalékkal, továbbá a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összegét.”

A Polgári törvénykönyv (Ptk.) 3:201. paragrafusa  alapján, a törzstőkén felüli vagyon terhére történő tőkeemelés további feltétele:

  • a tagok legalább háromnegyedes szótöbbséggel meghozott határozata
  • és a törzstőke felemelésének fedezetét igazoló 6 hónapnál nem régebbi fordulónappal készült beszámoló vagy közbenső mérleg.

Az eredménytartalék terhére történő jegyzett tőke emelést a cégjegyzékbe történő bejegyzés napjával kell könyvelni a következőképpen T 413 - K 41. Az eredménytartalék csökken, a jegyzett tőke nő.

Az eredménytartalékból történő tőkeemelés esetén a magánszemélyek adófizetési kötelezettsége csak akkor keletkezik majd, ha az üzletrészüket valamikor elidegenítik, értékesítik, leszállítják azt ( Szja. tv. 68. § (79 bekezdése szerint).

Felhívom a figyelmet, hogy a belföldi székhelyű társas vállalkozás jegyzett tőkéjének a saját tőke terhére történő felemelését, így az eredménytartalékból történő törzstőke emelést is be kell jelenteni a K71-es nyomtatványon.

A bejelentést mindig az ilyen jellegű törzstőke emelés évét követő év január 31-ig kell teljesíteni.