A számlázás szabályai és a számla kibocsátásának időpontja - 5. rész: Speciális rendelkezések III.

(A cikksorozat korábbi részeit itt olvashatja el: 1. rész   2. rész   3. rész   4. rész)

 

A KÖZÖSSÉGEN BELÜLI ADÓMENTES ÉRTÉKESÍTÉS

Abban az esetben, ha a termék Közösségen belüli adómentes értékesítés tárgya, akkor a fizetendő adót:

  • a teljesítést követő hónap tizenötödik napjával kell elszámolni, azonban 
  • ha az ügylet teljesítését tanúsító számla kibocsátása a teljesítést követő hónap tizenötödik napjához képest hamarabb történik, a fizetendő adót az ügylet teljesítését tanúsító számla kibocsátásakor kell megállapítani.

Fentiek alapján megállapítható, hogy Közösségen belüli adómentes értékesítésnél az általános forgalmiadó-kötelezettség a számla kibocsátásának napján, de legkésőbb a teljesítés napját magában foglaló hónapot követő hó 15-én keletkezik.

A Közösségen belüli adómentes értékesítésnél is az adó megfizetéséről a beszerző gondoskodik, annyiban viszont eltér a fordított adózásos konstrukcióban adózó ügylettől, hogy itt az értékesítő nem pusztán adó nélkül, hanem adólevonási joggal, adómentesen számláz.

Vagyis megállapítható, hogy jelen esetben az adómentes értékesítésnél az adófizetési kötelezettség keletkezése, illetve a fizetendő adó megállapítása tulajdonképpen a közösségi értékesítés bevallásban (és összesítő nyilatkozatban) történő figyelembevételét jelenti.

Amennyiben tehát a magyar normál áfa alany egy közösségi adóalanynak terméket értékesít, amely értékesítés teljesítési időpontja július 1-je, és magyar adóalany a számlát június 30-án állítja ki, akkor a havi bevalló magyar adóalanynak ezt az adómentes Közösségen belüli értékesítést a június havi bevallásában kell szerepeltetnie, és a második negyedévről szóló összesítő nyilatkozatba is be kell állítania.

Amennyiben a magyar adóalany elmulasztja a számla kiállítását, akkor ilyen esetben neki ezt az adómentes közösségi értékesítést legkésőbb a teljesítés napját – azaz július 1-jét – magában foglaló hónapot követő hó 15-ével, jelen esetben augusztus 15-ével, az augusztus havi bevallásba be kell tennie, ugyanakkor ebben az esetben az értékesítés adatait majd csak a harmadik negyedéves összesítő nyilatkozatban kell szerepeltetni.

 

KÖZÖSSÉGEN BELÜLI TERMÉKBESZERZÉS

Termékek Közösségen belüli beszerzése esetében a fizetendő adót az ügylet teljesítését tanúsító számla kibocsátásakor, de legkésőbb a teljesítést követő hónap tizenötödik napján kell megállapítani. A Közösségen belüli termékbeszerzésre vonatkozóan az adófizetési kötelezettség a beszerzésről szóló számla kiállításának napján, de legkésőbb a teljesítést követő hó 15-én keletkezik.

Amennyiben a magyar normál áfa alany közösségi normál adóalanytól Közösségen belüli termékbeszerzés keretében terméket vásárol július 1-jei teljesítéssel, amelyről a számlát a fél június 30-án kiállította, akkor a Közösségen belüli beszerzést terhelő adót a havi bevalló magyar adóalany a június havi bevallásában és a második negyedévről beadandó összesítő nyilatkozatban köteles szerepeltetni.

Amennyiben a számlát a közösségi fél nem állítja ki, vagy nem küldi meg időben a magyar adóalany számára, akkor ezt a Közösségen belüli termékbeszerzést a magyar adóalany a teljesítés napját, azaz július 1-jét követő hó 15-ével, tehát augusztus 15-ével köteles elszámolni. 

Ez utóbbi esetben a magyar adóalany a beszerzést terhelő adót az augusztus havi bevallásában veszi figyelembe, illetve az ügylet adatait a harmadik negyedévről beadandó összesítő nyilatkozatban szerepelteti.

Közösségen belüli termékbeszerzés után nem kötelezett áfa fizetésére:

  • az alanyi adómentes, 
  • a kizárólag adólevonásra nem jogosító adómentes tevékenységet végző vagy 
  • mezőgazdasági különös jogállású adóalany, illetve 
  • a nem adóalany jogi személy, akinek az adóévben a közösségi termékbeszerzései a 10 ezer eurót nem haladták meg, feltéve, hogy nem nyilatkozott ennek ellenkezőjéről.

Amennyiben tehát a teljesítés és a fizetendő adó megállapítására előírt időpontok bármelyikének bekövetkezése között a megrendelő adóalanyisága megszűnik, vagy például alanyi mentessé válik, akkor a fizetendő adót a megszűnés vagy az alanyi mentes jogállás kezdő napját megelőző nappal kell megállapítani.

Tartozásátvállalás esetén, mivel az az adózási pozíció átvállalását nem jelenti, a tartozás átvállalásakor kell megállapítani a fizetendő adót.

 

TERMÉKIMPORT

Speciális vámeljárások alatt álló termékek importja

A speciális vámeljárások alatt álló termékek importja esetén a teljesítés a termék ilyen jellegű vámjogi helyzetének megszűnése, illetőleg a termék ott meghatározott eljárások hatálya alóli kikerülése.

Az Áfa tv. külön rendelkezésben határozza meg azokat a speciális vámeljárásokat, amelyek alá vont termék még nem minősül szabad forgalomba bocsátottnak, melyek a következők:

  • vám elé állítás során átmeneti megőrzés,
  • vámszabad területre vagy vámszabad raktárba betárolás,
  • vámraktározási, vámfelügyelet melletti feldolgozás vagy aktív feldolgozás-felfüggesztő eljárás,
  • teljes vámmentességgel járó ideiglenes behozatali eljárás,
  • külső közösségi árutovábbítási eljárás.

Vámköteles termék importja

Ha az importált termék vámköteles, illetőleg mezőgazdasági lefölözés vagy más, a közösségi politika keretében meghatározott kötelező jellegű befizetés hatálya alá tartozik, a teljesítésre és a fizetendő adó megállapítására az előzőekben említett kötelező jellegű befizetésekre e vonatkozásban meghatározott jogi rendelkezéseket kell alkalmazni.

A vámjogszabályok alapján a vám megállapítása a vámhatóság által hozott határozattal történik. A termékimport utáni adófizetés – fő szabályként – vámhatóság általi kivetéssel történik. Ilyen esetekben az import áfát a vámhatározatban megjelölt módon és határidővel kell megfizetni, ugyanakkor az áfa bevallásba – nem önadózásos konstrukcióról lévén szó – beállítani nem kell.

Kivetés esetén a vámhatározat jelöli meg, hogy mi az adófizetés határideje, azaz tulajdonképpen mi az adófizetési kötelezettség keletkezésének és így az adólevonási jog keletkezésének időpontja.

Az import utáni tényleges adófizetési kötelezettség a termékimport esetében önadózásra jogosult adóalanynál keletkezhet, mely esetben az import áfa szempontjából releváns időpontnak a vámhatározat keltét kell tekinteni, hiszen ezzel keletkezik az adóalanynál a termékimportra vonatkozóan az adófizetési kötelezettség, és az egyéb jogszabályi feltételek fennállása esetén, a levonási jogosultság.

Vámmentes termék importja

Abban az esetben, ha az importált termék semmilyen kötelező jellegű befizetés hatálya alá sem tartozik, a teljesítésre és a fizetendő adó megállapítására a vámra e vonatkozásban meghatározott jogi rendelkezéseket kell alkalmazni.

A vámjogszabályok szerint a mentesség tényének megállapításáról is határozatot kell hozni. Ebben az esetben ezért a vámhatározat közlését kell az adófizetési kötelezettség keletkezésének tekinteni.