Tudnivalók az szja 1%-os rendelkezésről

 

A 2015. május 21-én vagy azt követően benyújtott nyilatkozatokat az adóhatóság nem veszi figyelembe.

Rendelkezni továbbra is 1+1 százalékról lehet:

- a jogszabályi feltételeket előzetesen teljesítő, a NAV internetes honlapján megjelentetett (Regisztrált civil kedvezményezettek 2015) listában szerepelő civil szervezet részére, valamint

- technikai számmal rendelkező, az Országgyűlés által elismert bevett egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat technikai számára.

 

A 2014. adóévi személyi jövedelemadó 1%-áról szóló, 2015. január 1-jétől kezdődően benyújtható rendelkező nyilatkozatok alapján kedvezményezhető civil szervezetekre új szabályok vonatkoznak. Ennek értelmében az szja 1%-os támogatásra igényt tartó szervezeteknek előzetesen, 2014. szeptember 30-ig kellett kezdeményezniük az előzetes regisztrációs eljárást és igazolniuk a kedvezményezetti feltételeket, ezáltal kerülhettek be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett, folyamatosan aktualizált, „Regisztrált civil kedvezményezettek 2015” elnevezésű nyilvántartásba.

 

Újdonság, hogy mostantól a rendelkező nyilatkozatban az adózó engedélyezheti, hogy az adóhatóság közölheti nevét és postai illetve elektronikus levelezési címét a civil kedvezményezetti körbe tartozó szervezettel. A kedvezményezett a megadott adatokat kizárólag a közhasznú tevékenységével kapcsolatban kapcsolatfelvételre, tájékoztatás nyújtására használhatja fel, és az adatokat kizárólag az adatszolgáltatást követő 5 évig kezelheti.

 

Az szja 1%-os felajánlás kiutalásának feltétele az is, hogy a kedvezményezett a kiutalás időpontjában is megfeleljen a feltételeknek és rendelkezzen érvényes regisztrációval.

 

A felajánlott összeg sikeres kiutalásáról 2015. szeptember 30-át követően a NAV elektronikus úton tájékoztatja az Ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket.

 

(forrás: NAV)