2 év múlva a NAV készítheti el az szja-bevallásokat

 

Az Origo.hu hírportál írása szerint a tervezetben a személyi jövedelemadónál az adóbevallás folyamata a jövőben megfordulna: az adóhatóság készítene egy ajánlatot a magánszemélyek részére, akiknek csak az lenne a feladata, hogy ezt jóváhagyják.

 

A tervek szerint a munkáltatóknak sem kell elkészíteniük a pontos kimutatást az éves be- és kifizetéseikről, ami a cégeknek is komoly adminisztratív tehercsökkenést jelenthet a következő években.

 

A nemzetgazdasági miniszter szerint a „NAV-nak 2017-ben már képesnek kell lennie arra, hogy elkészítse a 2016-os bevallást“. A szaktárca az Origo megkeresésére közölte, valóban dolgoznak egy ilyen anyagon, de további pontosításra van még szükség. Szándékukban áll, hogy a Magyarországon söralátét méretű adóbevallás se legyen.

 

A tervezett módosítás a mostani egyszerűsített bevallásra emlékeztet. Ezt a bevallási módot azonban ma még nem mindenki választhatja: elsősorban az a magánszemély kérheti, akinek 2014-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből munkáltató, kifizető adót, adóelőleget vont le.

 

Ha a tervezett átalakítást megvalósítják, akkor (mivel alapból a NAV mindenkinek csinál majd egy bevallás-ajánlatot) feltehetően a munkáltatói igazolás és a kilépőpapírok rendszere is meg fog változni.

 

(forrás:origo.hu)