Közeleg a cégmódosítás határideje

A betéti társaságok tehát legkésőbb 2015. március 15. napjáig kötelesek a Ptk. rendelkezéseivel összhangban álló továbbműködéséről dönteni, és a legfőbb szervi határozatot a cégbírósághoz benyújtani.

A változtatásokat elektronikus formában kell benyújtani a cégbírósághoz, jogi képviselő útján. A kötelező cégmódosítást illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet a cégbírósághoz benyújtani.

Amelyik cég ezt nem teszi meg, az ellen a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást indíthat, amely során 100.000 forinttól tízmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

 

Fontos, hogy szövetkezetek esetén 2015. június 15-étől kötelező az áttérés az új Ptk.-ra, korlátolt felelősségű társaságok, részvénytársaságok, egyesületek és alapítványok esetében pedig 2016. március 15-e a határidő. A cégbíróságok pénzbírsággal sújtják azokat a cégeket, amelyek késve tesznek eleget a módosítási kötelezettségüknek, így különösen javasolt, hogy ne halasszák az utolsó pillanatra a társasági szerződések átnézését és új Ptk. alá helyezését.